parelsLaat u betoveren door de schoonheid wat de natuur ons biedt. Er is een grote keuze in de winkel van prachtige kleuren en vormen. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan het slot, dit wordt weer een juweel op zich. Ook voor reparatie of het opleuken van uw ouderwets parelsnoer bent u op het juiste adres.

Akoya parels                
Deze topklassieker uit Japan, met een diameter tussen 2 en 9 mm, wordt meestal gebruikt voor halskettingen en juwelen.
De Akoya oester wordt ook in China gekweekt maar de parel heeft een mindere glans.

Witte Zuidzee parels        
Variëren in grootte van 9 tot 16 mm en kunnen uitzonderlijk
tot 20 mm worden.
Zij worden gekweekt in Australië, Indonesië en Myanmar en hebben kleurschakeringen van goud tot licht geel en van wit
tot zilver.

Zwarte Zuidzee parels – Tahiti parels        
Deze groeien voornamelijk in Frans Polynesië.
Zij hebben een kleurenpalet van licht grijs over blauw, groen, aubergine en brons tot diep zwart.

Keshi parels                
Ontstaan als bijproduct bij de kweek van Akoya en Zuidzee parels.
Zij hebben geen kern en zijn meestal onregelmatig van vorm.

Mabe parels                
Ook wel halfparels genoemd, groeien buiten het oestervlees aan de binnenkant van de schelp.
Zij worden gekweekt in Japan, Indonesië en Australië. Omwille van hun afgeplatte rugzijde worden ze meestal in ringen en oorbellen gebruikt.

Zoetwaterparels        
Komen uit Japan, China en de U.S.A.
Zij hebben over het algemeen een minder diepe glans dan zoutwaterparels maar hun lagere prijs, hun unieke vormen en kleuren maken ze heel populair bij trendy juweelontwerpers.
Een zoetwaterparel die in het Japanse Biwa-meer gekweekt werd heeft een hogere kwaliteit omwille van een gladder oppervlak en een hogere glans.

De geschiedenis staat bol van legendes en verhalen over parels, ooit het kostbaarste product op aarde. Het privilege van keizers, koningen en maharadja’s.

Parels waren het symbool van hun rijkdom en macht. Zo is er het verhaal van Cleopatra die, om indruk te maken op Marcus Antonius, een parel in een glas wijn vergruist en opdrinkt. Omgerekend naar onze tijd vertegenwoordigt dit aperitiefje, volgens de gegevens van Plinius, een kapitaal van zo’n 12 miljoen euro. In de Middeleeuwen trok een ridder liefst met een parel naar het slagveld. Deze talisman moest geluk brengen, want men dacht dat het een gestolde traan van een engel was. Letterlijk een geschenk van de hemel dus, en daarom voorbestemd voor adel en clerus. Trouwens, in de Renaissance was het de brave burger zelfs verboden ze te bezitten. Tijdens de verovering van de Nieuwe Wereld ontstaat een ware pearlrush bij de ontdekking van pareloesters in de meren van Centraal Amerika. Jammer genoeg worden hierbij bijna al de zoetwaterpopulaties uitgeroeid.

Gelukkig brengt rond deze tijd de Japanner Kokichi Mikimoto dit wonderlijke product van de levende natuur weer in ieders bereik. Hij brevetteert een methode om parels te kweken door een kleine kern handmatig in het zachte vlees van een pareloester in te brengen. De toevalsfactor wordt hierdoor omzeild en de oester begint in een natuurlijke reflex parelmoer rond dat vreemde lichaam af te zetten.

Na twee, drie jaar kan men een zogenaamde cultuurparel oogsten. Dit is dan ook een zuiver natuurlijke parel, waarvan enkel het groeiproces op gang werd gebracht door menselijke interventie. Voor de rest zorgt nog steeds moeder natuur. Tegenwoordig worden bijna alle parels op deze manier gekweekt. Van een normale pareloogst is slechts 20% gaaf genoeg om als juweel dienst te doen. Ongeveer 5% van deze parels kunnen we als topklasse beschouwen. Een vrouw die een dergelijk parelsnoer bezit en draagt mag zich erg gelukkig prijzen.

Er wordt wel eens beweerd dat kwaliteitsbepaling bij parels moeilijker is dan bij edelstenen. Vooral ook omdat de kwaliteit door een groot aantal factoren wordt beïnvloed. De expert baseert zijn oordeel onder meer op volgende objectieve en/of visuele aandachtspunten :
Kleur
De kleurfactor wordt beïnvloed door de oesterschelp. De parelindustrie onderscheidt volgende kleurgroepen : roze, zilver, crème, goud, groen, blauw en zwart. Dit kleurenonderscheid is vrij subjectief en wordt uiteraard bij daglicht bepaald. De populariteit van bepaalde tinten is overal verschillend en heeft veel met de huidkleur te maken. Zilverwitte en roze parels harmoniëren perfect met bleke tinten, terwijl meer crèmekleurige parels ideaal zijn voor een donkere huid.

Grootte
De parel wordt gemeten in gradaties van halve millimeters, bijvoorbeeld 6.0 x 6.5 mm. Grotere maten zijn moeilijker te kweken en dus duurder. Een voldoende dikke parelmoerrand ten opzichte van de kern garandeert de kwaliteit van de glans en de duurzaamheid van de parel.

Oriënt en glans
Onder oriënt of iridescentie verstaan we de ‘regenboog’-schijn die ontstaat door de kwaliteit, de dikte en de regelmaat van de parelmoerlagen. Factoren die magische schittering en leven aan de parel geven en schijnbaar vanuit de kern opduiken. Luster of glans heeft meer met het reflectievermogen te maken. Hoe dieper het luster, hoe kostbaarder het kleinood. Parels met een wolk- of melkachtige schijn worden laag gequoteerd.

Oppervlak
De regelmaat van de lagen, de ruw- of gladheid van het oppervlak en mogelijke onzuiverheden in de structuur bepalen dit essentiële criterium. Men opteert steeds voor een niet-gepikeerde parel. De zuiverheid is synoniem voor het ontbreken van alle oppervlakkige fouten, zijnde kleine piqués of misvormingen tijdens het groeiproces.

Vorm
Hoe ronder, hoe perfecter. Toch verkiest men vaak peer- of traanvormige, ovale, platte, halfronde of barokvormige parels. Soms zijn dit natuurlijke vormen, soms het resultaat van welbepaalde implants. Maar steeds vormen ze een bron van inspiratie voor de juweelontwerpers.

Echte parels, zowel zoetwater als cultuurparels, voelen eerst koud aan en passen zich dadelijk aan uw lichaamswarmte aan. Een imitatieparel blijft steeds op kamertemperatuur en is in verhouding ook lichter van gewicht.

Wanneer je een echte parel tegen je tanden wrijft ervaar je een zandkorrelig effect omdat je kalk tegen kalk wrijft. Een valse daarentegen voelt erg zacht aan.

Visueel merk je bij geboorde echte parels een perfect zuivere boorrand, terwijl die bij valse iets afgeronder is, alsof de parel een beetje wegsmolt tijdens het boren.

Uw parels leven op door ze zoveel mogelijk op de huid te dragen. Huidvet beschermt de parel en verhoogt de glans. Het lijkt wel of ze er door worden gepolijst. U mag ze steeds inwrijven met een beetje minerale of baby-olie.

Helaas kunnen er ook stoffen geabsorbeerd worden die de parelglans doen verminderen. Opgelet dus voor zuren, ammoniak, bleekwater, chemicaliën… Maar ook voor transpiratie, cosmetica, haarlak en parfum!

Vermijd extreme temperaturen.

Wanneer parels van tijd tot tijd met een vochtige doek (alleen water, nooit een chemisch wasmiddel!) worden behandeld glanzen ze weer als vanouds. Dompel ze nooit onder in water want het rijgsnoer absorbeert het vocht en dat kan verkleuren in de kern.
Laat daarom ook uw parelsnoer regelmatig opnieuw herknopen en sluit ze nooit af van de buitenlucht.
Parels zijn net als wij: zij moeten kunnen ademen.